Datum: 18 november, 10:00 - 17:00 uur | Locatie: Emmaüskerk, Groen van Prinstererlaan 2, 3771 CD Barneveld
person holding orange flower petals

Programma

Het programma van deze dag is gericht op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kerk en communicatie. Laat je inspireren en kies de workshops die jou verder helpen.

10:00 uur De deuren (en de infomarkt) zijn open, welkom met koffie en thee.

10:30 uur Gezamenlijke opening door de dagvoorzitter, Laetitia van der Lans. Gevolgd door hoofdspreker Casper van Dorp (theoloog en programmamaker) die een inkijkje geeft in de nieuwste ontwikkelingen en tendensen in de kerkelijke communicatie.

11:15  uur Koffie en thee

11:45 – 12:45 uur Workshopronde 1: de workshops hebben als insteek hoe je als kerk je communicatiekanalen optimaal kan gebruiken:

  1. Een communicatieplan in één uur door Jannieke Lindhout, De Aanjagers
  2. Filmen met je mobiel door Marjolein Stoop, Studio Stoop
  3. Websites die echt werken door David van Diepen, Webheld
  4. Zeven gouden tips voor een goed kerkblad (ochtend) door Marcel Holl, De Zalige Zalm
  5. Samen sterk: Hoe een kerk-app de gemeenschap dichter bij elkaar brengt door Henrik Wienen, Donkey Mobile
  6. Met resultaat aanwezig zijn op de social media door Greco Idema, Intermonde. Greco kan wegens privé omstandigheden niet aanwezig zijn. Hij wordt vervangen door Roderick Vonhögen.
  7. De kerkelijke boodschap in eigentijdse taal door Nikolaas Sintobin en Rick Timmermans – platform Ignatiaanse Spiritualiteit
  8. Geloven in de toekomst door Johan ter Beek, Protestanse Kerk Nederland
  9. Hoe verhoog je de leesbaarheid van je kerkblad met goede vormgeving? – voor gevorderden – (middag) door Karin Siero, De Zalige Zalm

12:45 – 13:30 uur Lunch en infomarkt

13:30 – 14:30 uur Workshopronde 2: een nieuwe mogelijkheid om te kiezen uit de inspirerende workshops die deze dag aangeboden worden.

14.30 uur Koffie en thee

14:40 uur Bekendmaking winnaars van de verkiezingen beste kerkblad en website

15:20 uur Afsluiting met informele uitloop en een drankje.

16:00 uur Einde

 

Workshops

Een communicatieplan in één uur

Jannieke Lindhout, Aanjagers

Worstel jij er ook mee hoe je nu dat evenement voor het voetlicht krijgt, hoe vrijwilligers te werven of hoe je op een goede manier communiceert met de jongeren in de gemeente of parochie? Het antwoord zit niet in lange communicatieplannen, ook niet in een enkele email naar de doelgroep. Werk in deze workshop aan een communicatievraagstuk van jouw gemeente of parochie, of bijvoorbeeld een voorbereiding van een evenement wat je organiseert. Ga samen met Jannieke aan de slag en maak een kort en overzichtelijk communicatieplan op één vel papier waarmee je direct aan de slag kunt. Aan het einde van de workshop weet je hoe je een communicatievraagstuk kunt aanvliegen in je eigen kerk. Het materiaal en een minibrochure met een concreet stappenplan neem je mee naar huis zodat je de geleerde lessen ook binnen de gemeente of parochie kunt toepassen.

 

Marjolein Stoop, Studio Stoop

Filmen met je mobiel

We zijn al een paar jaar gewend om kerkdiensten live te streamen zodat mensen thuis betrokken blijven bij de gemeenschap.
Hoe leuk zou het zijn om filmpjes te maken van andere zaken die spelen: van mensen die je graag wilt voorstellen, van evenementen die worden georganiseerd? Filmpjes houden mensen betrokken bij je geloofsgemeenschap. In deze workshop maak je kennis met filmen met je mobiel.

 

 

 

David van Diepen, Webheld

Websites die echt werken

Een kerkwebsite die je doelgroep echt weet te bereiken. Tijdens deze workshop laat David van Diepen, als specialist in kerkwebsites zien wat hier voor nodig is. Na de workshop bekijk je de website van je geloofsgemeenschap met andere ogen.

 

 

 

 

 

Marcel Holl, De Zalige Zalm

Zeven gouden tips voor een goed kerkblad

Het kerkblad is de klassieker onder de kerkelijke communicatiemiddelen. Hoe kan het kerkblad ook vandaag de dag een cruciale rol spelen in het verspreiden van de boodschap, zowel binnen- als buiten de geloofsgemeenschap? De kerkbladspecialisten van De Zalige Zalm geven je bij deze workshop zeven gouden tips voor een goed kerkblad.

 

 

 

 

Henrik Wienen, Donkey Mobile

Samen sterk: Hoe een kerk-app de gemeenschap dichter bij elkaar brengt

Duik met Henrik Wienen in de dynamische wereld van de kerkapp en ervaar hoe deze exclusieve, veilige omgeving de betrokkenheid binnen jouw gemeenschap kan verlevendigen! Verken hoe snelle, persoonlijke communicatie en actuele informatie eenvoudig in de broekzak van elk kerklid terechtkomt. Ontdek hoe je groepsspecifieke interactie kunt stimuleren, en hoe je praktische elementen zoals agenda’s, verslagen, herinneringen en digitaal collecteren kunt aanbieden.

 

 

 

Greco Idema, Intermonde

Met resultaat aanwezig zijn op de social media

Hoe zorg je ervoor dat je met je kerk of religieuze organisatie niet alleen maar aanwezig bent op de social media, maar ook daadwerkelijk iets kunt bereiken als het gaat om bijvoorbeeld community-vorming, meer deelnemers aan activiteiten, meer geld voor projecten en betrokkenheid bij de uitdagingen van je kerk of organisatie? Kost dat niet heel veel tijd en energie zonder vaak echt resultaat? Nee, weet Greco Idema zeker. Hij geeft in deze workshops de belangrijkste do’s and don’ts op basis van concrete voorbeelden.
Greco zal wegens privé omstandigheden niet aanwezig zijn. Hij wordt vervangen door Roderick Vonhögen.

 

Rick Timmermans en Nikolaas Sintobin

De kerkelijke boodschap in eigentijdse taal

Hoe treed je als parochie of gemeente naar buiten met je boodschap? Leer in deze workshop hoe helder en eigentijds woord- en beeldgebruik hierbij een belangrijke rol spelen. Zowel bij communicatie binnen als buiten de geloofsgemeenschap. Welke marketingprincipes kun je hierbij gebruiken? Wat wel en wat niet doen. Nikolaas Sintobin geeft in een speciale videoboodschap voor deze workshop concrete tips. Rick Timmermans gaat er samen met je concreet mee aan de slag.

 

 

 

Johan ter Beek, Protestantse Kerk Nederland

Geloven in de toekomst

Hoe communiceer je over iets wat er nog niet is? Kun je trouwens wel iets weten over de toekomst? Hoe kun je spreken over de toekomst van geloof en kerk in de wereld van morgen? In deze workshop neemt Johan ter Beek je mee in de wereld van trends, scenario’s, onzekerheden, toekomstvisie en hoop.

 

 

 

 

Karin Siero, De Zalige Zalm

Hoe verhoog je de leesbaarheid van je kerkblad met goede vormgeving?

Ontdek in deze workshop wat goede vormgeving doet met je kerkblad. Duik in lettertypes, compositie en kleur. Zie hoe voldoende witruimte, de Gulden snede en de Regel van derden je kerkblad kunnen veranderen in een meer aantrekkelijk en leesbaar blad. Leer van de kerkbladspecialisten van De Zalige Zalm handige tips voor het aantrekkelijk vormgeven van je kerkblad.